Monday, June 20, 2011

Cantonese Fried Kuey Tiow.

version tak bape nak jadik. tp sedap gakla. :P
a.k.a Kuey Tiow Ladna.:)

Aku dpt resepi ni dr sorang ex-opismet kt M3 dulu, Lyza,tp skrg ni Lyza dah geng seBAKAT & die ni mmg terer masak. Resepi ni dpt dr die la.

Jgn x try, msti try ok. Mmg sedap smpi melelehhhh! :p

Penyediaan kueytiaw:

1. Bubuh minyak 2 sudu besar dlm kuali
2. Masukkan kueytiaw n tuang kicap manis dalam 2 sudu besar.
3. Gaul n masak kueytiow tadi sampai lembut n rata kicapnye..

Jgn biar lama atas api..agak lembut terus angkat...jgn sampai garing. Nnti x sedap.

Cara2 membuat kuah nye :-

1. Tumis bawang putih 3-4 bijik yg di ketuk..dah garing masukkan air.
2. Masukkan hirisan daging/ ayam (udang n sotong masuk last sekali).
3. Bila mendidih, masukkan 1 sudu besar sos ikan, 1 sudu besar seasoning maggi, 1 sudu besar kicap cair soya & 3 sudu besar ouster sauce.
4. Jgn lupa serbuk secukup rasa atau aji...and garam secukup rasa.
5. Then masukkan bancuhan air tepung jagung utk pekatkan kuah...kepekatan ikut suka anda ye..
6. Pas tu masukkan sayur sawi/ carrot/ kubis bunga, jagung kecik2 tu/ cili padi 4-5 bijik.
7. Masukkan udang & sotong.....bancuh sebijik telur dlm mangkuk n kacau..
8. Pastu tuang dlm kuah tadi n kacau.
9. Last sekali masukkan daun sup yg di potong pendek2.....juga sedikit black pepper.

Cili Kicap -

Cili padi potong + Kicap manis....tu jek hehehe


Sekian. Selamat Mencuba!! :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.