Monday, June 18, 2012

Sambal Daging Cili Api.

Salam mommies,

Dah lama dah akak tak updet blog masak ni. Ada lah dekat 9 bulan. Kalau pregnant ni mau dah beranak kan. Hehehe. Masak tu mmg masak, resepi yg baru pon ada dicuba, cuma tak sempat je nak updet kat sini. 

Apa2 pon, jom tgk apa yg akak nak share kali ni. :)



Bahan2:
Daging 
*Cili hijau - 3 bijik
*Cili api hijau - 10bijik (ikut kepedasan masing2)
*Halia - 1 inci
*Bawang merah kecik - 5 bijik
*Bawang putih - 2/3 ulas
Serai-1 batang - dititik
Bawang besar - potong bulat.
Asam keping -1 saiz kecil @ 1 1/2 sudu asam jawa
Sos tiram - dalam 3 sudu.
Garam secukup rasa
and of course, Minyak

Cara-caranya: 

1. Daging yg dah siap dihiris di perap seketika dgn sos tiram. Sos tiram ni utk melembutkan daging. So tak perlu la rebus dahulu. Kalau rebus dulu, nnti air manis daging tu hilang, tak sedap. So pasni (masa tgh masak) tak perlu lg masuk sos tiram sbb daging dah perap ngan sos tiram kan.
2. Kisar semua bahan2 yg bertanda *
3. Kemudian, tumis semua bahan kisar dan serai yg dititik hingga garing dan naik bau.
4. Masukkan daging rebus dan gaul hingga mesra. hehehe...
5. Last sekali, masukkan garam secukup rasa dan asam jawa.  Masukkan bawang merah yg dipotong bulat.
6. Biarkan daging sampai empuk (dalam 10 minit camtuh) dan angkat.
7. Siap utk dihidang!

Senang kan?

Selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment