Monday, August 15, 2011

Asam Pedas bling bling. :P


Hahaha. kelassss ko tajuk akak kali ni.

Sebenarnye ni resepi Asam pedas Johor-Melaka version org Kluang.

Ok, as per Afni's request, kali ni akak nak share resepi Asam Pedas. Boleh masak Asam Pedas Ikan, dan ikut org johor, ade je buat Asam Pedas Ayam.Lazat jugak. Resepi nya sama je, cuma gantikan ikan dgn ayam. SIAP!

Eh, tak siap lagi lah, ni dia resepi nya:

ASAM PEDAS IKAN PARI BLING-BLING.


asam pedas ikan pari bling2.sebab gmbr cam ade efek bling2. hehe


Bahan2: 
Ikan Pari / Ikan Tenggiri / Ikan Parang / Ikan Jenahak / Ikan Kembung ataupon Ayam. -baru2 ni akak masak Ikan Pari. - dipotong, bersihkan & perap dgn air asam jawa + garam utk hilangkan hanyir ikan.
*3 senduk - Cili Boh (Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air) - Kalau nakkan efek kuah pekat, tambahkan lagi beberapa sendukan.
*2-3 bijik - Bawang merah kecik.
*4 ulas - Bawang putih
*1 inci - Halia
*1/2 inci - Kunyit hidup. Kalau takde, letak sebuk kunyit jek satu sudu kecik.- yg ni utk efek kaler merah kekuning2an. ;)
*1/2 sudu kecik - lada hitam - Kena letak ni sikit, espcially utk Ikan Pari sbb nak hilangkan rasa hanyir ikan.
*1 inci - belacan
Segenggam - Asam jawa. - campurkan dgn air, kasik pekat2.
Daun Kesum - letak daun kesum baru terbaik. Tp kalau nak letak bunga kantan, or daun limau purut pon boleh. Tp dinasihatkan daun kesum je. Lg sedappp..
Sayur2an - Bendi, Tomato.
Garam & serbuk perasa secukupnya - Gula tak payah letak sebab nanti spoil rasa asam pedas tu.

Cara2:
1. Semua bahan yang bertanda (*) diblender hancur. Senang kerja, kisar sekali harung jek.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 yg diblender tadi sehingga garing & naik minyak - sambil dikacau rata.
3. Masukkan ikan.
4. Perahkan air asam jawa & tambah air lagi, agak2 mengikut rasa lidah masing2. jangan terlalu masam, or jangan terlalu cair. Jangan byk sgt air sebab nnti kuah cair. Agak2 pekat jek, sebab tu air asam jawa kena buat pekat2. Baru lah rasa nya jadik sekata. 

yg ni version tak letak daub kesum lagi, masih dlm kuali.
5. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam, serbuk perasa
6. Kemudian masukkan bendi, daun kesum, last skali masukkan tomato. 
7. Biarkan hingga mendidih & agak pekat sikit. 
SIAP! 
--------

Dilawankan dengan lauk: 

kacang buncis goreng!
Barulah betol THE TRUE JOHORIAN! 

Mwahahhahahahaahah! :D

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment