Sunday, August 14, 2011

Ketam Cili Bertelur


Hi kawan2, 

Pagi ni akak nak share resepi lg. Resepi kali ni sama jek mcm masak Ketam Bercili yg plain, tp kali ni, cuma ditambah dengan telur jek. So rupenya jadi mcm telur hancur. Hancur2 pon, yg penting rasanye sedappppp! :)

Kali ni aku kasik anggaran berapa bijik bawang semua, so senang korang nak masak. BUT PLS NOTE: NI CUMA ANGGARAN UTK MASAKAN 1KG KETAM, Kalau kurang ketamnye, korang pandai2 la ye.

So, here we gooooo..

KETAM CILI BERTELUR


ketam bercili version akak - tak hias2 punya, yg penting sedap! :P

Bahan2: 
1 kg - ketam bunga/ketam nipah – bersihkan buang putih2 insang die tuh, kikis tajam2 kat kepit2 dia tuh. dan dibelah dua. (ni biasanya suami akak yg siang. dia mmg rajin bab2 siang ketam ni. faveret dia kan..)
5 ulas bawang merah kecik - untuk dikisar
4 ulas bawang putih - untuk dikisar
1 1/2 inci halia - dikisar
2 batang - serai – dititik
Minyak untuk menumis

1/2 cawan air asam jawa
2 sudu besar - sos tiram
2 senduk - cili boh (Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air)
2 biji - telur – dipukul
Garam & gula secukup rasa
1 labu - bawang besar–dibelah 8 - untuk hiasan

Cara2:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 yg dikisar tadi. 
2. Bila dah naik bau, masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, (agak2 masam yg korang nak), masukkan sos tiram. 
4. Kemudian, masukkan serai yg dititik td. Gaul2 lagi.
5. Masukkan telur, tengok sampai telur tu separuh keras, then hancur2kan mcm scramble egg. Pastikan telur tu tak berketul besar sgt, or tak terlalu hancur (terpulang pd kegemaran individu masing2). Masukkan air untuk efek berkuah. 
6.Masukkan garam & gula secukup rasa. Kalau nak masukkan Pak Aji pon boleh, masukkan sikit jek, kalau korang nak efek botak, bleh masukkan stgh sudu Pak Aji. hehehe
7. Masukkan ketam, bawang besar & tutup kuali selama 5 minit. bila ketam dah masak (nampak kulit tukar kaler merah, isik jadik kaler putih), boleh angkat & hidang.
SIAP! 
Senang kan? Selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment