Friday, August 12, 2011

Sambal Udang Petai - Pasti Terangkat!!!

 

Hi all,
Macam biasa, hari ni Akak terlebih rajin nak share resepi, lebih2 lagi tgh semangat nak memasak sepanjang bulan Ramadhan ni. so, here we gooooooooo..

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI.

Bahan2:
Udang - (boleh guna besar atau kecik. Tp nak best, belilah yg size XL atau XXL tu. dipotong separuh kepala/janggut2 nye, atau boleh buang kulit terus, senang skit nak makan.)
Petai buang kulit -kuantiti ikut suka.
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
sedikit belacan
air asam jawa (pekat) - secukup rasa
Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
1 biji bawang besar hiris
garam secukup rasa
gula 3 sudu besar
Santan - nak letak boleh, tanak letak pon boleh. Terpulang.. kalau aku, biasenye aku tak letak, tgk stok santan di rumah. bole gitu? :P

Cara2:

1. Tumbuk bawang putih, bawang merah & belacan hingga lumat.
2. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
3. Masukkan lada boh.Biar naik minyak, api sederhana.
4. Masukkan udang, petai, gula, garam. Kacau sebentar dalam 2 minit dan masukkan bawang besar hiris.
(Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit..).
5. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa.
6. Masukkan santan, dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
7. Biar sekejap sampai udang & petai betul2 masak.

 SIAP! :)

No comments:

Post a Comment