Tuesday, August 23, 2011

Bebola Roti Daging.

Hai mommies, Kali ni nak share resepi yg di try drpd Ina Achik, Aku Bukan Cheff.

Seriously, memang senang resepi2 dia. Dahla senang, sedap pulak tuh. Utk org yg tak berapa nak expert & masih kategori amatur mcm akak ni, mmg suka lah.

Tp kali ni, aku tukarkan udang tu dengan daging. Untuk version original mcm Aku Bukan Cheff, boleh lah klik kt sini.

So, here we goooo:

BEBOLA ROTI DAGING


Bahan2:
  • 3 keping roti - disiat kecik2
  • 1 biji cili merah - hiris
  • 3 biji cili api - hiris
  • Daun sup - potong - kalau byk pon takpe sbb sedap. Tp jgn byk sgt smpi jdk bebola daun sup pulak!:P
  • Bawang besar 1/2 biji - potong dadu
  • Daging cincang. - aku guna minced beef yg beli timbang kt Giant. Senang & cepat empuk.
  • 1/2 sudu kiub ikan bilis
  • Sedikit lada putih - ni saja nak kasik efek rasa pedas geli2. 
  • 2 bijik telur - pukul dadar dulu, then baru campurkan.
Cara2: 


1. Gaulkan semua bahan. Then masukkan garam & sedikit Pak Aji, kalau suka.
2. Then ketulkan2 biar berbentuk bola.
3. Kemudia gorengkan dalam minyak dgn api perlahan.

 SIAP!

bebola roti daging - version terlebih garing.

Sorry lah, bebola roti akak ni version terlebih garing sbb ni suami akak yg tolong goreng. Dia mmg suka garing2, abes mcm hangus kelihatannye. Tp takpe, asalkan rasanye sedap. :)


Boleh makan dgn sos pencicah, tp aku makan dgn nasik. Rasa dah ala2 bedegil. tp ni lg senang nak buat kot dari begedil.

Selamat mencuba!

2 comments: